V petek, 24. 5. 2024, smo imeli z učenci 8. razreda naravoslovni dan Vode v domači pokrajini.

Analizirali smo vzorce vode iz Krke in Sušice in ugotavljali prisotnost fosfatov, nitratov in amonija v domačih vodotokih. Ugotovitve so pokazale, da je v obeh prisotnost vseh prej naštetih. Razveseljivo je, da so vsebnosti nizke. Opravili smo še nekaj drugih meritev, od merjenja in primerjave temperatur, zračnega pritiska in vlažnosti, vetra … in se seznanili z instrumenti za merjenje teh parametrov.

Sledila je mini tekma v orientacijskem teku, potem pa smo se podali na opazovalni sprehod do Krke in Sušice. Ocenjevali smo stopnjo ohranjenosti vodotoka in ugotovili, da je stanje Krke odlično, saj je vodotok naraven in nespremenjen. Stanje Sušice je zaradi regulacije povsem drugačno – zaradi velikih človekovih posegov je vodotok močno spremenjen in življenje v njem je zelo osiromašeno.

V zadnji uri je še sledilo določanje vrst školjk s pomočjo določevalnih ključev in opazovanje  organizmov pod lupo, ki živijo v šolskem ribniku.

Zavedamo se, da je voda je dragocena dobrina, ključna za ohranjanje okolja in življenja v njem. Zato mora biti naše delovanje na področju voda usmerjeno v varovanje in trajnostno rabo, ki bo omogočala zdravo in varno prihodnost nam in naslednjim generacijam.

Suzana Čuš, vodja naravoslovnega dne

Dostopnost