Učenci 4. in 5. razreda smo imeli v petek, 25. 3. 2022, zaključno ekskurzijo.  Malo pred 7. uro smo se vsi učenci zbrali. Komaj smo čakali, da gremo na avtobus.

Pot nas je vodila mimo Trebnjega, Ivančne Gorice, Grosupljega, Ljubljane in kar kmalu smo prišli v Tehniški muzej Bistra. Najprej smo malicali. Ko smo se okrepčali, sta nam gospe Mojca in Nuška  povedali, kaj je razstavljeno v muzeju, kdo je prej tu živel in kdo  je stavbo pozneje kupil ter preuredil. Nato smo z gospo Mojco odšli na delavnice, kjer smo učenci 4. razreda šivali na papir, 5. razred pa je delal obeske.  Po delavnicah smo si z gospo Nuško ogledali: lovski oddelek, avtomobilski oddelek in tekstilni oddelek z napravami za izdelavo oblačil ter različnimi materiali kot so svila, bombaž, lan… Večini so bili najbolj všeč stari avtomobili. Nekoč jih je vozil predsednik naše bivše države Jugoslavije. Bili so zelo mogočni in zanimivi. Gotovo so bili zelo dragi. Videli smo tudi stare traktorje, avtobuse, tramvaje… Po končanem ogledu smo si iz nahrbtnikov privoščili zasluženo malico.

Pred odhodom domov smo si v trgovini kupili spominke. Kupila sem si rumenega hrošča, ki me bo spominjal na našo ekskurzijo. Na poti domov smo se ustavili še na sladoledu. Domov smo se vrnili okoli 16. ure. Imeli smo se zelo lepo.

Ela Palčič, 4. razred

OBISK TEHNIŠKEGA MUZEJA

V petek, 25. 3. 2022, smo učenci 4. in 5. razreda obiskali Tehniški muzej Slovenije, ki se nahaja v Bistri.

V njem smo videli nagačene polhe, podlasice, lisice, veliko vrst ptic, srne, srnjake, divje prašiče, gamse, kozoroge in medvede. Imeli smo tudi delavnico, kjer smo izdelovali okrogel pleten obesek. Na kartonček smo na poseben način natikali volno in se na ta način seznanili s tkanjem. Ogledali smo si, kako so včasih pletli in delali klobuke. Vodička nam je pokazala Titove avtomobile, ogledali pa smo si tudi najstarejši avtomobil, ki se mu reče piccolo.

Ta dan se nam je vtisnil v spomin, saj je bil zelo zabaven.

Martina Pirc, 5. razred

Dostopnost