Prvi šolski dan po jesenskih počitnicah so učenci 9. razreda imeli možnost prisluhniti predavanju o boju proti trgovini z ljudmi. Zanimivo in predvsem poučno predavanje je izvedel Rok Trdina iz Ministrstva za notranje zadeve RS.      Glavni namen predavanja, ki smo mu prisluhnili v okviru razredne ure in se kot preventivna dejavnost izvaja po slovenskih osnovnih in srednjih šolah, je ozaveščanje otrok in mladostnikov o pojavu trgovine z ljudmi.

Učenci so na predavanju pridobili znanje o različnih oblikah, motivih, pasteh, mitih in predsodkih glede trgovine z ljudmi, da bi lažje prepoznali tveganja, ustrezno ukrepali in se samozaščitno vedli (na spletu in življenju nasploh). Spoznali so kdo so trgovci z ljudmi, kako in kje lahko pride do novačenja žrtev in katere so pojavne oblike trgovine z ljudmi (spolno, delovno izkoriščanje, služabništvo, prisilno beračenje, prisilno izvajanje kaznivih dejanj, trgovanje s človeškimi organi, prisilne poroke in nezakonite posvojitve).

Devetošolci so z zanimanjem prisluhnili predvsem resničnim zgodbam o primerih trgovine z ljudmi, ki so se zgodili v Sloveniji. Pri tem so bili seznanjeni tudi z oblikami pomoči žrtvam trgovanja in ter njihovi zaščiti kot tudi s kontakti organizacij, ki nudijo ustrezno pomoč. Spoznali so tudi znak za klic na pomoč, ki ga pokažemo z roko.

Mladostniki so pojavu trgovine z ljudmi še posebej izpostavljeni, tako kot potencialne žrtve in tudi kot uporabniki, saj veliko časa preživijo na spletu, splet in še posebej družabna omrežja pa storilci vse pogosteje uporabljajo za novačenje in izkoriščanje žrtev. Na koncu so imeli učenci možnost postaviti vprašanja in razredna ura je kar prehitro minila.

Jasmina Sanković

Dostopnost