V mesecu aprilu smo organizirali različne dogodke in dejavnosti, s katerimi smo ozaveščali o vplivih človeka na podnebne spremembe in o posledicah, ki pomembno vplivajo na naš vsakdan.

Pri urah geografije in v popoldanskem razširjenem programu smo se pogovarjali o vremenskih ujmah, ki čedalje pogosteje zajemajo tako Slovenijo kot države po vsem svetu. Učenci so ob ogledu raznih posnetkov in fotografij spoznali, da nosi vsak posameznik s svojim ravnanjem velik del odgovornosti. Tako so nastali plakati, ki so, opremljeni z barvitimi risbami in napisi, pozivali k preudarnemu ravnanju in spoštljivemu odnosu do okolja. Plakate in ostale likovne izdelke smo razstavili v jedilnici šole. Sestavili smo tudi podnebno zavezo, ki se navezuje na izboljšanje ločevanja odpadkov.

Pri urah športa so učenci vseh razredov tekli in si med tekom predajali štafete, ki so jih izdelali iz naravnih oziroma obnovljivih materialov. V sredo, 17. 4., pa je v popoldanskih urah potekal podnebni tek. Številni otroci in njihovi starši so se zbrali v telovadnici, kjer je bila postavljena tekaška proga v obliki labirinta. Tekači so imeli na voljo dobre pol ure, na izhodišču pa so vsak pretečeni krog označili s štampiljko na zbirnem listu pretečenih kilometrov. Skupni kilometri teka učencev v šoli in teka staršev in učencev na podnebnem teku so tako znašali okrog 870 kilometrov. Starši so bili za izkazan trud nagrajeni s sadno malico in sokom, učenci pa so se lahko spustili po jekleni vrvi, ki je bila napeta po celi dolžini telovadnice. Tako se je pred stolom za spust zvrstila dolga kolona adrenalina željnih otrok.

Hkrati je na odru potekala menjalnica igrač, knjig in oblačil. Učenci so pred tem v šolo nosili stvari, ki so jih želeli zamenjati ali le podariti v dobrodelne namene. S kuponom, ki so ga prejeli ob oddaji, so lahko izbrali nekaj drugega. S to akcijo smo želeli prispevati delček k ohranjanju čistega okolja, saj se je na ta način zmanjšala količina morebitnih tekstilnih odpadkov, obenem pa je imel dogodek dobrodelno noto, saj smo oblačila, igrače in knjige, ki niso našle novega lastnika, oddali v dobrodelne namene.

Obisk je bil na obeh dogodkih zelo dober. Staršem se iskreno zahvaljujemo za podporo pri ozaveščanju mladih o pomembnosti odgovornega ravnanja do okolja.

Vabljeni k ogledu fotografij.

Anita Slak

Dostopnost