V ponedeljek, 14. 11. 2022, so se devetošolke, sodelujoče pri šolskem otroškem parlamentu naše šole, pridružile ostalim mladim parlamentarcem in njihovim mentorjem na obisku Ljubljane v organizaciji ZPM Krško. Tokrat smo naše glavno mesto obiskali z namenom ogleda Državnega zbora RS in Hiše Evropske unije.

Najprej smo se ustavili v Hiši EU, kjer smo lahko prisluhnili zanimivostim o Evropski uniji in se naučili marsikaj novega o tem, kako delujejo EU in njene institucije, kaj  nam omogočajo, kateri so slovenski evroposlanci idr. Na koncu smo lahko svoje znanje preizkusili v multimedijskem centru Doživi Evropo, kjer smo odgovore na vprašanja v kvizu iskali s pomočjo različnih interaktivnih orodij.

Ob obisku naše najvišje predstavniške in zakonodajne institucije, obisku Državnega zbora RS, nas je sprejela mag. Meira Hot, podpredsednica DZ, in nam namenila nekaj besed. Nato smo izvedeli nekaj podatkov o sami stavbi DZ, njegovi zgodovini in sestavi ter tudi o delu poslancev. Najzanimivejše pa je bilo spremljati izredno sejo DZ, ki je takrat potekala, in sicer obravnavo interpelacije aktualne ministrice za notranje zadeve.

Domov smo se vrnili polni vtisov, saj smo preživeli zanimiv, poučen, malo drugačen šolski dan.

Jasmina Sanković, mentorica OP

Dostopnost