V petek, 13.  oktobra, je bil lep jesenski dan, zato smo se odpravili v gozd, kjer smo učenci 2. a in 2. b  izvedli naravoslovni dan Gozd jeseni. Pred odhodom smo se pogovorili o gozdnem bontonu in nalogah, ki nas bodo čakale v gozdu. Nato smo se polni pričakovanj odpravili do bližnjega gozda.

Na poti smo opazovali spremembe, ki se dogajajo v naravi jeseni.

Kmalu smo zavili v gozd. Tam nas je pričakal lovec g. Jože Kus. Učencem je povedal veliko zanimivih stvari o gozdnih živalih, ki živijo v naših gozdovih in o tem, kako lovci zanje skrbijo. Učenci so bili zelo radovedni in so lovcu postavili tudi veliko zanimivih vprašanj. Skupaj z lovcem smo se odpravili še na ogled lisičin v bližnji okolici. Potem smo se lovcu zahvalili za obisk in nadaljevali z delom po skupinah. Učenci so bili razdeljeni v skupine s štirimi člani in vodja skupine je dobil mapo z nalogami.

Vsaka skupina si je poiskala  primeren kotiček za opazovanje. Potem so se morali umiriti. Nato smo vzpodbudili različna čutila za zaznavanje narave okoli nas. Videli, slišali, vonjali, tipali smo zelo različne stvari.

Sledil je zapisali zanimivosti, ki jim jih je povedal lovec.

Nato so poiskali dve drevesi, si jih natančno ogledali, potipali deblo in naredili odtis z voščenko na list. Drevo so še poimenovali in zapisali, kaj bi jim to drevo lahko sporočilo.

Potem so se odpravili iskat različne liste in plodove, prinašali so jih k učiteljicama in jih  poimenovali.

Sledila je gozdna matematika, saj so morali s plodovi, listi ali vejicami nastaviti račune in poklicati učiteljici, da sta jih pregledali in fotografirali, sestavljali so tudi svoje račune.

Ob koncu dela v gozdu  smo poskrbeli še za gozdne škrate. Učenci so se prelevili v gozdne arhitekte in z veliko mero otroške domišljije, izdelovali hišice za gozdne škrate. Vse skupine so ob zaključku dela hišice tudi natančno opisale svojim sošolcem.

Učenci so celo dopoldne sproščeno in zelo zavzeto reševali naloge iz različnih predmetnih področij in tako res preživeli zelo zanimiv dan učenja na prostem.

Pripravili: Sabina Prah Govekar in Lidija Sotler

Dostopnost