Skupaj s sodelavko Anemari sva se pogovarjali o tem, kaj počne njena mama vzgojiteljica Janja,  katere teme ima sedaj v vrtcu. Povedala nam  je, da se pogovarjajo o vodi. V trenutku se mi je utrnila misel, kako bi bilo lepo, da bi otroci iz vrtca Podlog spoznali našo reko Krko in bi jih Mavrice peš popeljale do tja, kjer bi skupaj spustili čolničke po reki.

Beseda na besedo, en klic in stvar je bila dokončna.

Kamenčki so se 12. 4. 2022 res pripeljali z avtobusom v Podbočje, kjer smo jih Mavrice pričakale. Pozdravili smo se, nato so Mavrice prijele enega Kamenčka in v dolgi kači smo se odpravili  do Krke. Bili smo vsi presenečeni, saj smo na poti odkrili, da se nekateri že poznamo med seboj. Bilo je veliko presenečenje za vse nas. Stkale so se prijateljske vezi na poti do tja. Pri reki smo iskali vodne kapljice, ki so bile sladko presenečanje, saj sem ga pripravila  na poti na delo in otroci niso vedeli zanj.

Spoznali smo, katere živali živijo v reki, ogledali, otipali ter povohali smo pravo rečno školjko. Otroci so z voščenkami pobarvali pluto in na zobotrebec nataknili list, ki so ga odtrgali ali našli v travi za jambor. Nastala je ladjica, ki se popolnoma razgradi.

Odšli smo na drugo stran Krke, kjer so kamnite stopnice in vsak otrok je svojo ladjico spustil v vodo. Opazovali smo ladjice, navijali zanje in jim tudi pomagali, če so nasedle. Tok reke je odnesel naše stvaritve in mi smo se odpravili nazaj v vrtec ter ga razkazali gostom. Obiskali smo našo lepo učilnico na prostem, pokazali delček šole in vrtca. Na našem krasnem vrtčevskem igrišču smo otroke in vzgojiteljice pogostili. Otroci pa so imeli tudi čas za skupno  medsebojno igro na igralih. V dobri družbi čas prehitro mine, ko je prišel čas slovesa, smo se od njih poslovili in si obljubili, da kaj podobnega še ponovimo.

Vesna Kržičnik Mirt, vzgojiteljica

Dostopnost