V petek, 26. 4., so se nekateri učenci, ki se učijo nemščino, odpravili na enodnevni izlet v Avstrijo. Na pot smo se odpravili ob 7. uri in se peljali do počivališča v Voklem, kjer smo naredili postanek za malico. Pot smo nadaljevali čez gorski prelaz Ljubelj, ki je bil prekrit z debelo snežno odejo. Prvi postanek v Avstriji je bil v mestu Celovec, kjer smo si ogledali kip zmaja, mestno hišo, mestno gledališče, kip Marije Terezije in še veliko drugih znamenitosti. Imeli smo tudi nekaj prostega časa, ki so ga eni izkoristili za ogled mesta, drugi pa za prigrizke.

Naš izlet smo nadaljevali v Minimundusu. Tam smo si ogledali pomanjšane makete skoraj vseh svetovno znanih znamenitosti – od francoskega Eifflovega stolpa do ameriškega Kipa svobode. V notranjem delu parka je tudi mnogo drugih atrakcij, na primer simulator vožnje z vlakom ali letalom, postaja z modelsko železnico, interaktivni globusi, interaktivni nogomet, hitra vožnja z Mini Cooperjem, foto postaja za selfije, še posebej zanimiva pa je bila dvorana s 4D kinom, kjer smo uživali v adrenalinski vožnji po Kitajskem zidu.

Okrog pol tretje ure smo se odpravili še proti zadnji točki ogleda, do razglednega stolpa Pyramidenkogel, s katerega se odpira veličasten razgled na Vrbsko jezero in okolico. Da smo dosegli vrh stolpa, smo morali prehoditi kar 441 stopnic. Le najpogumnejši pa so se navzdol spustili po zavitem toboganu. Spust traja okrog pol minute, pri čemer je možno doseči hitrost do 30 km/h. Na dnu stolpa je tudi trgovinica, kjer smo si lahko kupili spominke, in slaščičarna s točenim sladoledom.

Na poti domov smo se ustavili še v restavraciji s hitro prehrano v Lescah in si privoščili »nekaj zdravega«, v Podbočje pa smo prispeli malo pred 20. uro, hvaležni za lepo vreme in varno pot.

Vabljeni k ogledu fotografij.

Anita Slak

Dostopnost