IMELI SMO DAN DEJAVNOSTI

V sredo, 9. 10. 2019, smo imeli petošolci dan dejavnosti o znamenitostih Podbočja. V šolo smo prišli z nasmehom na obrazu in se usedli za mize. Nato sta prišli razredničarka Janja Uhernik in učiteljica Suzana Čuš, s katerima smo zavili podboški »cegu«. Najprej smo na prepečene »cegle« s silikonom nalepili podboški znak, ki predstavlja podboško izdelovalnico denarja, nato pa smo jih ovili v časopisni papir. Tega smo zvezali tako, da smo dobili štiri kvadratke. Na sredino nam je učiteljica stopila poseben rdeč vosek, na katerega smo pritisnili pečat. Takšen »cegu« smo dali v vrečo in jo zavezali tako, da smo nanjo lahko dali posebne listke z imeni »ceglov«. Tako smo jih končali. Drugo in tretjo šolsko uro smo izdelovali igro Fižolovka. Najprej smo iz filca izrezali kvadrat. Nanj smo nalepili 20 trakov, ki so bili drugačne barve kot kvadrat. Nalepili smo jih v tri različno velike kvadrate, ki so bili drug v drugem. Nato smo čeznje nalepili še 8 trakov in na vsa presečišča narisali krogce. V majhne vrečke smo dali po 9 belih in 9 rjavih fižolov. Za igro smo potrebovali še škatlico, zato smo jo izdelali. Nanjo smo nalepili še ime in navodila za igranje. Četrto uro smo z voščenkami porisali vsak svoj »cegu« in ga poimenovali Slikocegu. Zadnjo šolsko uro smo izdelali še načrt za Fižolovko. Dan je hitro minil in že smo se odpravili na kosilo.

Zapisala Zala Kodrič

V sredo, 9. 10. 2019, so imeli petošolci na OŠ Podbočje dan dejavnosti na temo Dediščina kraja skozi turistični spominek. Pri tem so se navezali na projektno nalogo, ki jo je v šolskem letu 2018–2019 pripravilo nekaj učencev od 7. do 9. razreda. Naslov slednje je bil »Gremo se igrat … s cegli«, narejena pa je bila za tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava. Na dan dejavnosti so bili učenci s strani mentorice na kratko seznanjeni s projekto nalogo. Seznanila jih je, da sta v okviru naloge nastala dva turistična spominka: »podboški cegu« in igra fižolovka. »Podboški cegu« so poimenovali Naglavopadec, Loncenosec, Nogogrelec. Skupaj z njo so slednjega tudi v parih zavili v lokalni časopis, na koncu pa so ga zapečatili s pravim podboškim pečatnikom. Nato je razredičarka seznanila učence z igro, ki se imenuje fižolovka. Vsak izmed njih si jo je tudi izdelal in se nato preizkusil v igranju. Ker so petošolci želeli tudi sami nadgraditi obstoječa turistična spominka, so razmišljali, s katerim izmed njiju bi to lahko naredili najlažje. Odločili so se, da bo podboški cegel postal Slikocegel. Nanj so učenci narisali različne znamenitosti Podbočja, ki so tudi del dediščine. Tako so nastale poslikave tročelnega mostu, cerkve, kamnitega leva in križa.

Ob koncu dne smo pripravili tudi razstavo izdelkov, s katero smo na kratko predstavili delo, ki smo ga opravili čez dan. Razstava je na ogled tudi staršem in ostalim obiskovalcem šole.

Zapisala Janja Uhernik

Dostopnost