Mlade novinarke novinarskega krožka so sodelovale v radijskih novinarskih delavnicah, ki jih izvajajo v Programu za mlade Prvega programa Radia Slovenija. Z njimi želijo starejšim osnovnošolcem približati svet medijev, javnega radia in jim ponuditi radijski program, v katerem imajo priložnost odpirati teme, ki so jim blizu. Delavnice so sestavljene iz treh delov, cilj pa je, da učenci spoznajo Radio Slovenija, delo radijskega novinarja, voditelja, tonskega mojstra in glasbenega urednika.

Teoretični del je potekal na daljavo – preko Zooma. Učenke so bile seznanjene z mediji, RTV-jem, javnim radiem, poklici in novinarskimi žanri. V pogovoru so že razmišljale o temi oddaje in sogovornikih, ki so jih kasneje povabile pred mikrofon. Odločile so se, da bo rdeča nit oddaje prijateljstvo in nasilje.

Praktični del delavnic je potekal na naši šoli v torek, 14. maja, ko smo gostili dva novinarja in dva tonska tehnika z Radia Slovenija. Mlade novinarke so bile razdeljene v skupine, v katerih so se lotile snemanja intervjujev in anket. Pri tem so sodelovali učenci 4., 6., 8. in 9. razreda. Zanimive odgovore so dobile tudi v pogovorih z dvema odraslima osebama, in sicer s psihologinjo in psihoterapevtko Polono Jančar ter z nogometašem in komunikologom Davidom Kovačičem. Vse, kar so posnele, so kasneje ob pomoči tonskih tehnikov same zmontirale. Pred tem so se seznanile z zgodovino radijskega snemanja in spoznale, kako snemanje in montiranje posnetkov poteka danes.

V soboto, 18. maja, smo z učenkami v živo sodelovale v mladinski oddaji Hudo na Prvem programu Radia Slovenija. Naše učenke so pogumno spregovorile o medsebojnih odnosih, prijateljstvu in psihičnem nasilju med mladimi. Vmes so prisluhnile posnetkom, ki so nastali na šoli. Tudi glasbo, ki se je predvajala v oddaji, so izbrale same.

Novinarja sta na naši šoli posnela še nekaj pogovorov. Najprej sta se pogovarjala z nekaterimi učenci 3. a in 3. b, in sicer o čebelah, muzejih in knjigah. Pogovor je bil predvajan v oddaji Radijski ringaraja. V rubriki Hudo športni je o atletiki spregovoril osmošolec Domen Prah Šoba ter o košarki devetošolka Neža Glogovšek, v oddaji Kulturomat pa o rapanju, pisanju pesmi in knjige ter ljubezni do igre Zala Kodrič, prav tako iz 9. razreda.

Sodelovanje v oddajah Radia Slovenija je zagotovo dragocena izkušnja za življenje, ki nam bo vsem ostala v lepem spominu.

Povezave do oddaj, v katerih so sodelovali naši učenci:

https://prvi.rtvslo.si/podkast/hudo/4496247/175046651

https://prvi.rtvslo.si/podkast/hudo-sportni/173251195/175046427

https://prvi.rtvslo.si/podkast/kulturomat/12295162/175046649

https://prvi.rtvslo.si/podkast/radijski-ringaraja/2737245/175046657

Janja Rostohar, prof.

Dostopnost