V sredo, 18. oktobra 2023, so imeli učenci 8. in 9. razreda kulturni dan. Pot nas je  mimo Ivančne Gorice vodila do vasi Muljava, kjer se je rodil slovenski pisatelj in časnikar Josip Jurčič. Z odličnim vodenjem tamkajšnjih kustosinj smo si ogledali pisateljevo rojstno hišo ter celoten muzej na prostem, ki obsega še čebelnjak s panjskimi poslikavami, kaščo, sušilnico za lan in Krjavljevo kočo ob neposredni bližini naravnega amfiteatra, kjer se vsako poletje izvajajo gledališke predstavitve Jurčičevih del. 

Nato smo se odpeljali nedaleč stran do vasi Krka in se sprehodili do izvira reke Krke. Nad izvirom severno od vasi Gradiček se odpira Krška jama, ki smo si jo vodeno ogledali. Jama je dolga dobrih 200 metrov. Dvorano zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero.

Pot smo nadaljevali do vasi Rašica pri Velikih Laščah, kjer se je rodil začetnik slovenske književnosti, avtor prve slovenske knjige in protestantski duhovnik Primož Trubar. V spominski sobi smo se seznanili z značilnostmi reformacije, podrobneje spoznali življenje in delo Primoža Trubarja ter si ogledali še mlin in žago, ki sta del Trubarjeve domačije.

Janja Rostohar

Dostopnost