V ponedeljek, 24. 4., smo odšli v Gen – Svet  energije. Najbolj mi je bila všeč plazma. S kroglo smo delali nekaj poskusov. Všeč mi je bilo, ko je sošolka stopila na plastično vedro in dala dlani na kovinsko kroglo in ko je gospa Kaja vklopila elektriko, so se ji lasje dvignili. Zelo veliko smo se naučili o elektriki. Ogledali smo si film in ugotovili, kako delujejo elektrarne. Nekaj naprav smo si ogledali sami in jih tudi preizkusili. Zelo je bilo zanimivo. Želim si še kdaj oditi v Gen.

Gal

V ponedeljek smo odšli v Gen. Najprej smo odšli v eksperimentalnico, kjer smo preizkusili veliko naprav. Najbolj mi je bila všeč igra na računalniku, kjer si moral vzdrževati elektriko skozi celo leto. Po odmoru smo odšli v drugo sobo, kjer so tudi bile zanimive stvari. Všeč mi je bila igra, kjer si moral opravljati z različnimi elektrarnami. Razložili so nam tudi, kako deluje jedrska elektrarna.  Videli smo maketo pomanjšane NEK z njeno okolico. Veliko naprav smo lahko sami preizkusili.

Jakob W.

V ponedeljek, 24. 4., smo se 4. in 9. razred odpravili v GEN – Svet energije. Spoznali smo, da je elektrika zabavna in hkrati tudi nevarna. Videli smo veliko naprav, ki so prikazovala potovanje elektrike. V eksperimentalnici mi je bila najbolj všeč plazma, ki se je v temi svetila. Videli smo tudi, kdaj se nam lasje lahko namagnetijo. Ko smo pomalicali, smo odšli v naslednjo sobo. Tam smo si ogledali kratek film o elektriki in kako pomembna je. Nato smo videli hiško in si ogledali, katere naprave delujejo v njej ob določeni uri. Najbolj mi je bila zanimiva igra, pri kateri smo opazovali sliko in premikali ročke ter na ta način sprožili delovanje določene elektrarne glede na vremenske razmere. Bilo mi je zelo zabavno, saj sem bila prvič v tej stavbi.

 Julija

V ponedeljek smo se odpravili v Gen v Krško. Ko smo prišli, smo najprej odložili svoje stvari in odšli v eksperimentalnico. Tam smo si ogledali veliko stvari. Nato nam je gospa Kaja predstavila dve napravi. Sošolka je morala sesti na plastičen stolček, da se ni dotikala tal. Nato se je morala prijeti krogle. Ko je gospa Kaja vključila napravo, so se ji naelektrili lasje. Ko je skočila na tla, lasje niso bili več naelektreni. Gospa je vzela palico in z njo krožila okoli krogle. Pojavljale so se strele.  Pri drugi napravi sta sodelovala dva sošolca. Držati sta morala palici, ki sta se svetili in iz manjše krogle so se pojavljale strele. Nato je sledil kratek odmor. Odpravili smo se v drug prostor. Najprej smo se pogovarjali o elektriki, ki jo porabljamo čez dan. Ogledali smo si hišo, ki je kazala uro in katere stvari delujejo ob določenem času. Nato smo si ogledali videoposnetek. Kasneje smo si ogledali različne naprave, ki so predstavljale različne elektrarne. Na koncu smo se osredotočili na jedrsko elektrarno in njeno delovanje. Ker smo imeli še malo časa, smo si lahko vse naprave še enkrat pogledali. Z avtobusom smo se odpeljali nazaj v šolo.

Martina

Dostopnost