Pod okriljem Turističnega društva Podbočje in Osnovne šole Podbočje je v petek, 21. 6. 2024, potekala otvoritev učne poti PO LEVČKOVIH SLEDEH in LEVČKOVE TRIM STEZE. 

Udeleženci smo se dobili na trgu v Podbočju malo pred 17. uro. Kljub vročemu in soparnemu popoldnevu se je zbralo okrog 50 pohodnikov – krajanov, učencev in njihovih staršev.  

Starograjska učna pot nas preko postaj Ali je kaj trden most, Za vsako bolezen rožica raste, Kjer se srečata gozd in vinograd, Pogled daleč, En hribček bom kupil, Žabe ali slive, Podbočje ali Sveti Križ in Priden kot čebela popelje po prelepi naravi in ponudi priložnost za spoznavanje bogate naravne in kulturne dediščine domače pokrajine.

Levčkova trim steza pa na postajah Klopca me preizkuša, Telovadba pod krošnjami, Športna abeceda, Uravnotežena um in telo, Škarpa moči, Hitre noge ter Fitnes in jaz zagotavlja, da poleg na novo pridobljenega znanja poskrbimo tudi za zdrav duh v zdravem telesu.

Celotna pot je zasnovana tako, da je na vsaki postaji stebriček s QR kodo, ki nas usmeri na določeno nalogo, kviz oziroma športni izziv.

Po uspešno premaganih nalogah na vseh postajah smo prispeli pred čebelnjak za Osnovno šolo Podbočje, kjer nam ga je čebelar pokazal in predstavil delo v njem. Pot smo sklenili z delavnicami v organizaciji Društva prijateljev mladine Podbočje. Udeleženci so se preizkusili v vlivanju sveč in ostalih spominkov iz voska, sledila je ustvarjalna delavnica, kjer so iz kljukic za obešanje perila izdelovali kranjsko sivko, tretja delavnica pa je bila peka palačink, ki smo jih lahko namazali z medom in cvetnim prahom ali posuli s sladkorjem. V ta namen smo oblikovali tudi razstavni pano z naslovom Z medom živimo, kjer je viden razvoj čebelarstva na šoli in glavna čebelarska opravila.  

V poznih večernih urah smo se razšli, zadovoljni ob prijetnem povezovanju in dobro opravljenem delu. 

Vabljeni k ogledu fotografij. 

Suzana Čuš, Marjeta Š. Rozman in Anita Slak

Dostopnost