V petek, 15. marca 2024, so imeli učenci  6. in 7. razreda kulturni dan. V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu so si ogledali gledališko predstavo z naslovom Gorjanci v režiji Maruše Kink in v produkciji Zavoda Margareta Schwarzwald, Cankarjevega doma ter Mestnega gledališča Ptuj.  

Gorjanci so dom številnim slovenskim bajeslovnim likom: vilam, velikanom, volkodlakom, čudodelni vodi, nenavadnim drevesom in praproti, ki ima na kresno noč prav posebno moč. Izbrana poglavja iz knjige Bajke in povesti o Gorjancih so podlaga predstavi, v kateri igralki Nataša Keser in Urša Kavčič ter glasbenica Zvezdana Novaković skozi pripovedovanje, igranje in petje uprizarjajo čarobno pokrajino Gorjancev. 
Tam enkrat na leto, na kresno noč, nemogoče postane mogoče. Takrat lahko srečamo velikane, ki se bojijo ljudi. Pa vile, ki jih vidimo le ob zori, ko plešejo in se češejo. In Metko, ki jo bo v svoje podvodno kraljestvo zvabil povodni mož. Pa volka, ki …

Po predstavi so se učenci sprehodili mimo Kapitlja in knjižnice Mirana Jarca do centra mesta, kjer so imeli nekaj prostega čsa.

Janja Rostohar

Dostopnost