Zadnji teden v mesecu decembru smo organizirali menjalnico igrač in oblačil. Ideja je nastala, ko so se učenci 2. a razreda pri pouku pogovarjali o igračah. Učenci od 1. do 5. razreda so v šolo prinesli igrače, s katerimi se več ne igrajo. V zameno so prejeli kuponček, s katerim so 21. 12. sodelovali pri menjalnici.

Učenci višje stopnje pa so istočasno prinašali oblačila, ki so jih želeli zamenjati. Učiteljice so učence seznanile z dejstvom, da zaradi tekstilnih odpadkov močno onesnažujemo okolje. Namesto da oblačila odvržemo v smeti, smo jih zamenjali in tako izpolnili enega izmed ciljev trajnostnega razvoja. V 6. razredu so izdelovali plakate na temo BODI EKO, BODI KUL. Najboljši plakati so bili razstavljeni.

Na nižji stopnji se je izmenjalo veliko igrač, učenci so se takoj pričeli igrati z »novimi« igračami. Nekoliko manj zanimanja je bilo za menjavo oblačil. Menimo, da imajo učenci glede uporabe oblačil nekoga drugega predsodke, zato bomo s takšno akcijo nadaljevali tudi v prihodnje. Vključiti bomo skušali čim več učencev s ciljem, da bodo predsodki v zvezi s »second hand« oblačili počasi izzveneli.

Oblačila in igrače, ki jih nismo zamenjali, smo 23. 12. oddali v Petrinjo, kjer otroci še vedno občutijo pomanjkanje zaradi posledic potresa, ki se je tam zgodil konec leta 2020. Oddali smo več kot 120 kosov oblačil in približno 50 kosov različnih igrač. S tem smo otrokom polepšali praznične dni in izpolnili dobrodelni cilj naše akcije.

Učiteljice Sabina, Brina, Metka in Anita, organizatorice akcije

Dostopnost