V petek, 10. 6. 2022, smo imeli kulturni dan v Krškem.

Dan smo začeli v jedilnici s šolsko malico. Ob 8.10 smo se učenci od 4. do 6. razreda zbrali pred šolo. Kmalu je prišel avtobus. Razdelili smo se v pare, se posedli v avtobus in se odpeljali do Krškega. Vozili smo se približno 20 minut. Prišli smo do Mestnega muzeja Krško. Najprej sta nam vodički na kratko predstavili muzej, ki ga sestavljajo 3 hiše, ki so povezane skupaj. Nato smo se razdelili  v skupine. Ogledali smo si razstavo likovnih del Jasmine Nedanovski, kjer je bila včasih cerkev in prostore, v katerih je zadnjega pol leta svojega življenja živel Janez Vajkard Valvasor, ki je bil dober zgodovinar. Ukvarjal se je z veliko stvarmi. Prostori so bili stari s starim in nenavadnim pohištvom. Pokazali so nam tudi zbirke knjig Janeza Vajkarda Valvasorja. Izpod njegovega peresa je nastalo veliko knjig, saj je 14 let potoval po svetu in pisal knjige. Lahko smo jih listali, ampak smo morali imeti rokavice, da ne bi bilo na knjigah prstnih odtisov in se ne bi uničile. Pisal je tudi o Sloveniji. Delal je zemljevide, ki smo si jih prav tako ogledali. Vodička nam je pokazala krinoline, ki smo jih lahko preizkušali. Odšli smo še v prostor, kjer so bili prodniki iz reke Save, knjige, čoln, obleka, ki jo je oblekla čarovnica preden so jo zažgali na grmadi, pripomočki iz vej, žajblja in podobno. Malo je bilo strašno, ko smo izvedeli, kaj so včasih počeli z nedolžnimi ljudmi, ki so poznali kakšne zdravilne čaje iz zelišč. Vodička nam je povedala, da v muzej pogosto prihajajo netopirji, ki jih ne smemo plašiti. Ko smo nameravali iti, smo zagledali štiri majhne netopirje, ki so viseli s stropa.

Po ogledu smo morali pohiteti v Kulturni dom, kjer smo si ogledali predstavo Heidi, ki je bila zelo zabavna in zanimiva, kot da bi risanko gledali v živo namesto na televiziji. Zabavali smo se in čas je hitro minil. Morali smo iti na avtobus. Nekatere je zapeljal domov, nekateri pa smo še nekaj časa ostali v šoli.

Na kulturnem dnevu smo se vsi imeli zelo lepo, pridobili smo tudi nova znanja. Zdaj vemo, kdo je bil Janez Vajkard Valvasor.

 Ela Palčič, 4. razred

Dostopnost