Za zemljevid poti kliknite: tukaj.

Tako kot smo na naši poti spremljali raznoliko pokrajino, tako so si različna naselja, ki so tukaj. V krajevni skupnosti jih je 24.

Nekatera so  nastala na ravnini ob vodi, druga na gričevju in še višje na hribovju. Predvsem naravne danosti vplivajo na njihovo velikost in obliko. Največ naselij leži v nižinskem pasu, kjer živi približno 2/3 prebivalstva.

Največje med njimi je Podbočje, ki ima značilnosti gručaste vasi s tipičnim središčem in domačijami, ki se širijo na vse strani. V gričevnatem svetu je nekaj razloženih naselij, poseljeni pa so tudi Gorjanci. Planina, s 675 metri nadmorske višine, je najvišje ležeča vas v krajevni skupnosti.

Podbočje
Podbočje

Tako kot drugod v Sloveniji tudi tukaj število prebivalcev upada. Približno sto let nazaj  jih je bilo v Podbočju 398, danes 338, na Planini 96, danes pa le še 28.

Zanimiva so tudi imena naselij, a le redko si zastavimo vprašanje, kako naselje dobi svoje ime. Statistika pravi, da so motivacije poimenovanj različne. Največ krajevnih imen je izpeljanih iz osebnih imen ali so dobila ime po svetniških zavetnikih. V poimenovanju naselij se lahko odraža tudi povezanost človeka z rastlinskim ali živalskim svetom, v nekaterih se odražajo geografske značilnosti, druga so vezana na poklice in etnični izvor prebivalcev. Kaj pa naselja v naši domači pokrajini?

ZANIMIVOSTI

NALOGA

IZZIV

TRIM STEZA

Dostopnost