V četrtek, 16. 6. 2022, so imeli učenci 5. razreda tehniški dan z naslovom Gugalnice in gonila. Na njem so izdelali vsak svojo gugalnico ter po skupinah preizkusili delovanje posameznih gonil.

Že v prejšnjih urah smo se pri predmetu naravoslovje in tehnika pogovarjali o tej temi, zato učencem izdelovanje gugalnic ni delalo velikih težav. Pri eni izmed ur so razmišljali o tem, katero vrsto gugalnic bodo izdelovali ter kako bi jih izdelali. Zapisali so si, katere materiale in pripomočke bodo zanje potrebovali, zato so se na tehniškem dnevu hitro lotili dela. Tri šolske ure so se preizkušali v lepljenju, žaganju, rezanju, brušenju in risanju načrta. Izdelovali so prevesne in nihajne gugalnice. V zadnjih dveh šolskih urah so delali s konstrukcijskimi zbirkami, s pomočjo katerih so izdelovali preproste naprave (škripec, dvigalo, vzvod). S pomočjo slednjih so se še bolj seznanili z delovanjem gonil in natančneje spoznali delovanje jermenskega gonila.

Tehniški dan nam je zelo dobro uspel, saj so učenci z veseljem izdelovali izdelke, ki niso bili le lični, ampak tudi funkcionalni.

Zapisala Janja Uhernik

Dostopnost