V ponedeljek, 17. februarja, smo se ponovno družili knjigoljubi, zbrani v skupini medgeneracijskega branja. Tokrat smo poustvarjali po prebrani knjigi slovenske pisateljice Marjane Moškrič z naslovom Sanje o belem štrpedu.

Mladinski roman je prejel znak zlata hruška, ki pomeni kakovostno mladinsko branje. Prav tako je knjiga leta 2016 prejela nagrado desetnica za najboljše mladinsko delo. Gre za pripoved o Štrpedovi druščini, ki je skupaj v dobrem in slabem: v soseski Cona, ki je najprej zgledno urejena, sčasoma pa spričo interesa bogatih postopoma postane prebivališče odrinjenih na rob, revnih, drugačnih … Čedalje bolj je očitno, da je Cona tarča skrivnostnega centra moči … Po besedah pisateljice je štrped pravljično bitje s Krasa. Gre za majhnega belega polhka s sokoljimi krili in očmi, ki mu iz ušes rastejo jesenovi listi, ljudem pa prinaša dobro in svetlobo. Obstaja pa tudi njegovo nasprotje, črni štrped, ki prinaša zlo, nesrečo in smrt. Knjiga bralca napolni s tematiko, ki je vedno aktualna: boj za dostojanstvo vsakega človeka, še posebej odrinjenega na rob družbe.

Knjiga je bila za člane skupine medgeneracijskega branja zahtevno branje, ki pa je vsakemu ponudila prostor za razmišljanje o prijateljstvu, sodobni družbi in socialni razslojenosti. Čeprav so udeleženci knjigo slabo ocenili, smo se strinjali, da ponuja res lepo sporočilo: »A veš kaj si želim? Da bi gledal košček neba. Ne mojega, ne tvojega, ne njihovega. Našega bi rad.«

Zadnje srečanje načrtujemo za konec marca, ko se bomo družili s poezijo.

Janja Rostohar

Dostopnost