Za zemljevid poti kliknite: tukaj.

Čebelnjak pri OŠ Podbočje

Slovenska čebelarska tradicija je bogata in močno zasidrana v ljudsko zavest. Tu je doma kranjska sivka, avtohtona slovenska čebela, ki velja za eno najbolj razširjenih medonosnih čebel na svetu. Slovenci so bili od nekdaj dobri poznavalci čebel. Najpomembnejši mož v slovenskem čebelarstvu je Anton Janša, prvi čebelarski učitelj na dunajskem dvoru, ki je v 18. stoletju s svojimi dognanji postavil temelje sodobnega čebelarstva. 

Delo čebelarja poteka vse leto. V hladnejših mesecih čebelar preverja zalogo hrane in pregleduje čebelje družine. V pomladnih in poletnih mesecih je opravil največ – poiščejo in označijo se matice, širijo gnezda, da ima matica dovolj prostora za zaleganje, pobira se cvetni prah, toči med, zatira varoja. V zimskih mesecih pa je čas za pripravo na novo sezono.

V preteklosti se je med uporabljal predvsem kot sladilo, danes ga najdemo v marsikaterem receptu. Med in drugi čebelji izdelki blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje. Medičarstvo in svečarstvo sta domači obrti, ki sta se ohranili vse do danes, poslikane panjske končnice pa predstavljajo posebnost slovenskega čebelarstva.

Poslanstvo vzgajanja novih rodov čebelarjev že 40 let poteka tudi na naši šoli. Mentorji predajajo svoje znanje in izkušnje mladim čebelarjem, ki tako spoznajo vsa opravila čebelarjev in pomen čebelarstva.

ZANIMIVOSTI

NALOGA

IZZIV

TRIM STEZA

Dostopnost