S pomočjo Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskim paralimpijskim komitejem (Zveza ŠIS-SPK) in v sodelovanju s Športnim društvom invalid Ljubljana smo izvedli »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije športa invalidov s sodelovanjem osnovnošolcev. Učenci od 4. do 9. razreda so poslušali življenjsko zgodbo invalida Alena Sečnika, si ogledali predstavitev paralimpijcev in paralimpijskih športov ter v telovadnici igrali sedečo odbojko, košarko na vozičkih, goalball in se poskusili v balinanju.  

ŽIVLJENJSKA ZGODBA  

Prvo uro smo poslušali življenjsko zgodbo Aleša Sečnika. Povedal nam je, da je bil kot otrok navdušen nad športom. Na začetku je treniral košarko, nato odbojko. Poškodoval se je 15. 1. 2006. Z očetom in bratom so čakali mamo, ki je hodila peš do smučišča. Počakati bi moral 15 minut, a Aleš se je odločil, da se bo zapeljal  še enkrat. Odpeljal se je po bližnjici, po kateri ne bi smel iti, skočil je in padel približno šest metrov globoko, pristal na nogah in se poškodoval. V komi je bil 14 dni, nadaljnja dva meseca pa v bolnici.   

Sledili so meseci rehabilitacije v centru Soča. Šport, ki ga je navduševal že pred poškodbo, mu je postal še bližji, še posebej plavanje. S parašportniki je prepotoval veliko sveta, nastopal na številnih tekmovanjih in osvojil mnogo medalj in pokalov. 

Končal je gimnazijo in študij multimedije. Aktiven je na različnih področjih. Dela na radiu, je uradni napovedovalec na športnih dogodkih in prireditvah, je stand- up komik … Z dekletom načrtuje družino.    

Anja, Nejc, Domen, Stanko 

PARALIMPIJCI IN PARALIMPIJSKI ŠPORTI  

Današnja druga ura je bila namenjena predavanju o paralimpijskih igrah. V kratkih filmčkih je bilo predstavljenih nekaj slovenskih paralimpijskih športnikov in športov. Podrobneje smo spoznali Frančka Gorazda Tirška, ki se ukvarja s parastrelstvom in je tudi dobitnik olimpijskih medalj ter Jerneja Slivnika, mladega parasmučarja. Ter športe, kot so košarka na vozičkih, golbal, odbojka sede, tek gluhih in slepih …  

Spoznali smo gibanje WeThe15, ki želi odpraviti diskriminacijo in poskrbeti, da so invalidi vključeni v družbo, saj so pomembne del nje.  

Na koncu smo se potegovali še za nekaj nagrad, seveda, če smo pravilno odgovorili na vprašanja.  

Na predstavitvi smo izvedeli veliko novih stvari.  

Žanin, Teja, David, Filip  

GOLBAL IN ODBOJKA SEDE  

 Golbal je šport, katerega igrajo slepi ljudje. Igra se s posebno žogo, v kateri so zvončki, da jo lahko  slepi ljudje slišijo. Po predstavitvi športa, smo se še mi poskusili v igri. Igrali smo v parih. Eden je imel očala, da ni ničesar videl, drugi pa ga je usmerjal. Golbal se nam je zdel težek, ker je težko ujeti in vreči žogo, če ne vidiš.   

Odbojka sede je šport, ki se igra sede. Pravila so enaka kot pri navadni odbojki. Prvo smo si žogo samo podajali v parih, nato pa smo tudi igrali. Odbojko sede je zelo težko igrati, ker se je težje premikati in odbiti žogo.   

Današnji dan se nam je zdel zanimiv, zabaven in poučen.  

Monika, Luka, Gabrijel  

KOŠARKA NA VOZIČKIH IN BALINANJE 

Spoznali smo še dva parašporta, in sicer košarko na vozičkih in balinanje. Pri košarki na vozičkih smo se najprej morali spoznati z vozički in pravili. Vozili smo slalom med stožci, nato smo vajo ponovili z žogo. Bilo je težje kot smo mislili in tudi drugače kot navadna igra košarke, saj se je zelo težko poganjati na vozičku in hkrati odbijati žogo. Nato smo se pomerili med seboj v igri 2 proti 2. Zelo smo se zabavali, bili pa tudi veseli, da lahko iz vozička vstanemo in ga v življenju na srečo ne potrebujemo. Naslednja postaja je bilo parabalinanje. Na začetku smo spoznali zgodbo o uspešnem slovenskem parabalinarju. Nato smo se v igri še pomerili.   

 Kaja, Žiga, Lovro

Dostopnost