V ponedeljek, 13. 5. 2024, smo imeli z učenci 4. in 5. razreda zaključno ekskurzijo. Obiskali smo Belo krajino. Pot nas je najprej vodila od Hiše dobrega kruha do Treh far in centra Metlike.

Malo pred osmo uro zjutraj smo se odpeljali z avtobusom do Bele krajine. Tam smo najprej obiskali Hišo dobrega kruha, kjer nas je sprejela gospa Mojca, ki nas je za dobrodošlico pogostila z belokranjsko pogačo, z domačim čajem, osladkanim z medom, ter jagodnim pecivom. Sledila sta pogovor o peki kruha ter demonstracija priprave tradicionalne belokranjske pogače. V izdelavi kruha so se učenci tudi sami preizkusili. Pri tem se je večina zabavala. Medtem ko se je kruh pekel, smo si skupaj z vodičko ogledali še bližnjo znamenitost Tri fare. Po ogledu smo se odpravili nazaj do Hiše dobrega kruha. Še predno smo stopili vanjo, smo zaznali čudovit vonj po sveže pečenem kruhu, ki ga je gospodinja Mojca že vzela iz krušne peči. Naši hlebčki so bili zelo lepi in lahko smo jih vzeli s sabo domov, da so tudi naše družine na ta način doživele delček Bele krajine. Ko smo hlebčke pospravili v nahrbtnike, smo si na domačiji gospe ogledali še proizvodnjo steklenih izdelkov ter plastičnih oken, saj se ukvarja družina tudi s tem. Seznanila nas je s postopkom izdelave okna, s poklicem steklarja ter nevarnostnimi, ki so povezane z njim. Ker je čas hitro mineval, smo se odpravili še v jedro Metlike, ki je center Bele krajine. Tam smo prisluhnili vodički, ki je povedala legendo o zlobni metliški grofici. Sprehodili smo se mimo gradu ter si ogledali kipe znanih slovenskih pesnikov in pisateljev.

Dan dejavnosti smo zaključili z obiskom sladoledarja v Kostanjevici ter se v šolo vrnili polni pozitivnih vtisov nekaj po pol tretji uri.

Zapisala Janja Uhernik

Dostopnost