V tednu od 16. do 22. 9. 2021 je potekal evropski teden mobilnosti. S skupino Srčki smo bili v preteklem letu vključeni v projekt Trajnostna mobilnost, zato sva se tudi letos odločili, da bomo ta teden posvetili tem projektu, gibanju in prevoznim sredstvom.

S pomočjo igre Beli zajček se tematika trajnostne mobilnosti v vrtec prenese prek zgodbice o belem zajčku, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov. Cilj igre je očistiti zajčkov kožušček, to pa lahko otroci naredijo z vsakim okolju prijaznim in varnim prihodom ali odhodom v vrtec. Pri tem se za okolju prijazno potovanje šteje pešačenje, kolesarjenje, javni promet in kombinirano potovanje (začetni del poti z avtomobilom, zaključni del pa peš, in sicer tako, da se vozilo parkira vsaj 100–200 metrov od šole). 
Evropski teden mobilnosti smo pričeli z barvanjem pobarvanke, nato pa smo se odpravili na sprehod, kjer smo na vse avtomobile v okolici vrtca razdelili to pobarvanko avtomobila s sporočilom; Bodi “faca”, pridi peš. V tem času smo poslušali zgodbico o Belem zajčku, ki sta jo vzgojiteljici obogatili z lutkami, spoznavali različna prevozna sredstva, peli pesmice … Odpravili smo se na tri daljše sprehode z namenom, da očistimo zajčkov kožušček. Vsak dan smo na sivega zajčka nalepili bel krogec, če je otrok prišel ali odšel v/iz vrtca peš, s poganjalcem … in za vse naše sprehode.

Barbara Mežič, vzgojiteljica

Dostopnost