Naše potovanje v London smo začeli že zgodaj zjutraj, ko se nas je 20 učencev 7., 8. in 9. razreda že ob petih zjutraj z avtobusom odpeljalo v Ljubljano na Letališče Brnik. Tam smo opravili vse potrebno, da smo lahko končno vzleteli. Let je bil miren in zanimiv. Pristali smo na letališču London Luton.

Z letališča smo se z avtobusom odpeljali do Greenwicha. Na poti nam je vodička povedala nekaj zgodb in zanimivosti o Londonu. V Greenwichu se nahaja Kraljevi observatorij. Tam smo se slikali z začetnim poldnevnikom, ki deli svet na zahodno in vzhodno poloblo. Pri observatoriju  smo lahko videli Queen’s house, Naval College in razširjen pogled na London. Nato smo se peš odpravili do reke Temze in po njej pluli s turistično ladjico. Iz ladjice smo lahko občudovali Big Ben, Tower Bridge, Tower of London, London Eye in ostale znamenitosti Londona. Po ogledu centra mesta smo tam imeli še večerjo in se nato odpeljali v hotel. Nastanjeni smo bili v hotelu Hilton  Garden Inn. Da bi bili naslednji dan spočiti, smo hitro odšli spat.

Drugi dan smo začeli z obilnim zajtrkom v hotelu. Po zajtrku smo odšli peš do postaje podzemne železnice in se odpeljali do centra mesta. Ogledali smo si Houses of Parliament in stolp z uro Big Ben, se sprehodili do Buckinghamske palače, kjer smo si ogledali ceremonijo menjave kraljeve straže Škotov in Angležev. Pri Buckinghamski palači nam je vodička povedala vse o njej in dodala še nekaj zanimivih zgodb. Po ogledu palače smo se peš ob reki Temzi odpravili do postaje podzemne železnice in od tam do ulice Baker Street, kjer smo imeli kosilo. Po kosilu smo odšli v Madame Tussauds, muzej voščenih lutk. Ogledali smo si voščene lutke znanih osebnosti iz sveta zabave, športa, politike in zgodovine ter se z njimi tudi slikali. V muzeju smo se lahko peljali tudi z vlakcem, ki nas je popeljal po zgodovini Londona. Lahko smo si ogledali tudi kratek 4D film, med njegovim ogledom so nas poškropili z vodo, nam premikali sedeže in nas zabavali. Ogledali smo si lahko tudi hišo strahov, ki je bila strašna in hkrati zanimiva. Po ogledu muzeja smo imeli prosto za nakup spominkov. Po opravljenih nakupih smo odšli do stičišča glavnih londonskih ulic, Piccadilly Circus. Na dolgem sprehodu po nabrežju reke Temze smo si med ogledom znamenitosti ogledali tudi St. Paul’s Cathedral. Blizu te katedrale smo nato ujeli dvonadstropni avtobus, doubledecker. Spet smo imeli nekaj prostega časa za večerjo na trgu Leicester in se nato s podzemno, ki jo v Londonu imenujejo »tube«, odpeljali v hotel. V hotelu smo se po napornem, a zelo zanimivem dnevu, hitro odpravili pod odeje in zaspali.

Naš zadnji dan smo začeli z zajtrkom in pakiranjem prtljage. Zaradi gostega prometa je naš avtobus zamudil, a nas je kljub temu pravočasno pripeljal v  Natural History Museum. Tukaj  smo si ogledali okostja dinozavrov, velikega sinjega kita in ostalih živali, minerale, doživeli vulkan in potres. Po obisku muzeja smo imeli še nekaj prostega časa, nato pa smo se poslovili od Londona in se z avtobusom odpravili do letališča Stansted. Pristali smo na letališču v Zagrebu. Tukaj nas je čakal avtobus, ki nas je pripeljal do šoli. Tukaj so nas že čakali naši starši. Tako smo zaključili naše potovanje po Londonu, na katerem smo si nabrali veliko novih spominov in izvedeli ogromno novih stvari ter doživeli eno veliko izkušnjo.

Teja Krajnc, 8. razred

NEKAJ VTISOV UČENCEV …

… zelo dobra vodička, z veliko potrpljenja in dobre volje

… vesela sem, ker sem v Londonu praznovala svoj 13. rojstni dan

… zanimivi ogledi, veliko zanimivih znamenitosti

… izvedeli smo veliko novega

… uporabljali smo lahko svoje znanje angleščine in spoznavali angleško kulturo in običaje

… veliko smo hodili in se imeli super

… let domov je bil malo stresen zaradi turbulence

… veliko hoje – to mi je bilo malo manj všeč

… vzlet letala mi ni bil preveč všeč

… učiteljice so bile zelo prijazne in skrbne

… pomembno se mi zdi tudi to, da smo se družili in se bolje spoznali

… najhuje je bilo zgodnje vstajanje in dolge  vožnje

… niso mi bile všeč cene v trgovinah

… bili smo v hotelu s štirimi zvezdicami

… zapravili smo skoraj 100 evrov za 4 hamburgerje

… najbolj všeč mi je bila vožnja z ladjico, menjava straže, muzej voščenih lutk, vožnja s podzemno, vožnja z letalom, Big Ben, London Eye, prosti čas, …

Dostopnost