Za zemljevid poti kliknite: tukaj.

Mostovi dajejo kraju poseben pečat.

Pot po Brjanskem mostu nas preko reke Krke pripelje  v našo vas. Most, ki je v svoji osnovi še vedno lesen, so slovesno blagoslovili leta 1866. Med drugo svetovno vojno je ločeval nemško in italijansko okupacijsko območje, danes pa nas povezuje s svetom. Tega se zavedamo predvsem takrat, ko je zaprt zaradi raznih vzdrževalnih del. Že nekaj časa čaka na svojo obnovo, prevozen je le za osebna vozila.

Sredi vasi stoji kamniti most in je predstavnik manjših obokanih mostov s tremi odprtinami. Za gradnjo je uporabljen apnenec iz bližnjega kamnoloma. Večja vsebnost železa mu daje rdečkast pridih. Vodno korito hudourniškega potoka se na mestu, kjer je bil zgrajen kamniti most, skoraj pravokotno zalomi in nato pot varneje nadaljuje vzporedno s cesto skozi naselje.

Do domačij ob potoku so nekoč vodili enostavni leseni mostovi čez Sušico, ki so bili ob veliki povodnji 1. avgusta leta 1937 poškodovani. Zaradi strahu pred poplavami so leta 2006 pričeli z regulacijo Sušice, ki je dobila širšo in globljo strugo. Takrat je Podbočje dobilo tudi 11 novih mostov, ki s kamnitim mostom tvorijo izjemen obvodni ambient.

ZANIMIVOSTI

NALOGA

IZZIV

TRIM STEZA

Dostopnost