Sezono bralne značke smo na naši šoli letos zaključili s prireditvijo, na kateri je nastopil igralec, TV voditelj in ustvarjalec Nik Škrlec. Zase pravi, da rad premika meje. Nekoč se je na pamet naučil 3141 decimalk števila pi. Med drugim je pod vodo z enim vdihom sestavil 10 rubikovih kock, saj je tudi strasten potapljač na vdih. 

Nik Škrlec je med nastopom uporabil nekaj rekvizitov, s katerimi je učencem pokazal, da je za vse, kar se v življenju učimo in naučimo, potrebno vložiti trud. Spregovoril je o svojem učenju sestavljanja rubikove kocke. Porabil je več let, da jo danes sestavi v nekaj sekundah. Na oder je povabil enega od učencev, ta je popolnoma zmešal kocko, nato pa jo je Nik sestavil v nekaj sekundah. Po odru se je zapeljal s svojim posebnim kolesom – kontraciklom. To kolo ima namreč eno veliko izjemo. Krmiljenje namreč deluje v nasprotni smeri od običajnega. Če krmilo nagnemo v desno, bo kolo zavilo v levo in obratno. Za učenje vožnje s tem kolesom je porabil dve leti. Pokazal je tudi svoje brezhibno znanje žongliranja. Učencem je povedal, da rad bere in da je veliko bral že kot otrok. Ko je kot deček mamo prosil za nasvet, kaj naj še bere, saj se mu je zdelo, da je v šolski knjižnici prebral že vse knjige, mu je ta odgovorila, da naj nove knjige poišče v splošni ali še kateri drugi knjižnici. In če nikjer ne najde več knjige za branje, naj jo napiše.  

Na prireditvi so sodelovali vsi učenci šole. Posebno pohvalo si zaslužijo vsi, ki so osvojili bralno značko, to je 138 učencev oz. 78 % vseh učencev na šoli. Najbolj pridni bralci so bili letos v 2. a in 2. b razredu, kjer so bralno značko osvojili prav vsi. Pohvaliti je potrebno tudi učence 1. in 4. razreda, kjer samo po eden ni opravil bralne značke. Večina je priznanje prejela tudi v 3. a in 3. b razredu. Tudi letos bi si želeli, da bi učenci bolj množično sodelovali zlasti na predmetni stopnji.  

Poleg staršev zelo veliko nalogo pri spodbujanju branja opravimo učiteljice – mentorice bralne značke. To smo: Suzana Mlakar Pavlovič, Lidija Sotler, Sabina Prah, Barbara Pacek, Maja Sokolovič, Špela Bubnjić, Janja Uhernik in Janja Rostohar. 

Bralna značka nagrajuje svoje zveste bralce. Učenci, ki vseh devet let osnovne šole osvojijo bralno značko, postanejo zlati bralci. Letos je to osem devetošolcev: Neža Glogovšek, Gašper Katič, Zala Kodrič, Eva Levičar, Domen Martič, Aleks Mirt, Ula Pavlovič in Laura Vučič. Želimo jim, da jih knjige spremljajo tudi v nadaljnjem življenju.  

Janja Rostohar, prof. 

Dostopnost