V ponedeljek, 28. septembra 2020, so imeli učenci 8. in 9. razreda kulturni dan v organizaciji Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Pot nas je naprej vodila v vas Muljava. Tam smo si ogledali rojstno hišo slovenskega pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča in celoten muzej na prostem, ki obsega še čebelnjak s panjskimi poslikavami, kaščo, sušilnico za lan in Krjavljevo kočo ob neposredni bližini naravnega amfiteatra, kjer se vsako poletje izvajajo gledališke predstave Jurčičevih del.

Pot nas je zatem vodila v vas Krka, od koder smo se sprehodili do izvira naše dolenjske lepotice Krke. Podali smo se v zanimivo Krško jamo in uživali v lepotah kraškega sveta na tem koncu Dolenjske.

Nato pa smo se odpeljali še v Rašico pri Velikih Laščah. Ogledali smo si Trubarjevo domačijo, kjer se je rodil začetnik slovenske književnosti, avtor prve slovenske knjige in protestantski duhovnik Primož Trubar. V Trubarjevi spominski sobi smo izvedeli veliko zanimivega o začetkih slovenskega knjižnega jezika, o reformaciji in ostalih njenih predstavnikih.

Kljub deževnemu vremenu smo preživeli lep in predvsem poučen kulturni dan.

Janja Rostohar,

vodja kulturnega dneva

Dostopnost