Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga že enajsto leto zapored obeležili 19. novembra, je potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se je namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. 

Glavni namen projekta je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden od ciljev poudarjanjepomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano.

V naši šoli je bilo v petek zjutraj še posebej slovesno, saj nas je obiskal župan Občine Krško Miran Stanko. Skupaj z ravnateljem se je na tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružil devetošolcem. Na mizah so bila jabolka, kruh, mleko, maslo in domač med, pridelan v šolskem čebelnjaku. Župan je v kratkem nagovoru spregovoril o pomenu lokalno pridelane hrane, ki naj do potrošnikov opravi čim krajšo pot. Poudaril je tudi pomen zajtrka za energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje učenje in druge dejavnosti.

Med zajtrkom je potekal sproščen pogovor. Učence je zanimalo, kakšni so njegovi spomini na šolska leta, kam je hodil v srednjo šolo, s katerim športom se je ukvarjal … Na srce jim je položil, naj pri odločitvi o svoji nadaljnji šolski poti sledijo svojemu srcu in izberejo tisto, kar jih res veseli, saj bodo le tako nekoč lahko uspešno opravljali svoje delo.

Janja Rostohar

Dostopnost