V petek, 8. aprila, so imeli učenci 8. in 9. razreda kulturni dan z naslovom Mesto Ljubljana – slovenska prestolnica. Pod vodstvom vodičev iz Centra za šolske in obšolske dejavnosti smo se iz Kongresnega trga odpravili najprej na ogled upravnega središča Ljubljane. Seznanili smo se z lokacijo, izgledom in pomenom slovenskega parlamenta ter se sprehodili mimo vladne in predsedniške palače ter mimo nekaterih ministrstev in veleposlaništev.

Ogled smo nadaljevali v starem delu, kjer je bil poudarek na pomenu Zoisovega kroga. Tako smo se ustavili pred hišo Žige Zoisa, si ogledali spomenik, učenci pa so se spomnili, kaj že vedo o njegovem življenju in delu, predvsem so ga spoznali kot mecena, preroditelja in naravoslovca. Ustavili smo se tudi pred sedežema univerze in filharmonije. Tu so učenci obnovili življenje in delo slovenskega dramatika Antona Tomaža Linharta. Sprehod smo nadaljevali do živilske tržnice in se ustavili pri spomeniku Valentina Vodnika. Spet je bil čas za obnovo znanja o tem pomembnem slovenskem pesniku.

Za konec smo se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, od koder smo imeli lep razgled na mesto. Ogledali smo si tudi priložnostno razstavo arhitekturnih presežkov arhitekta Jožeta Plečnika.

Med potjo smo dobili še veliko zanimivih informacij o ostalih znamenitostih ter o najpomembnejših trgih in mostovih čez Ljubljanico.

Janja Rostohar,

vodja kulturnega dneva

Dostopnost