V torek, 5. 3. 2024,  je v sejni sobi Mestne občine Krško potekal 34. občinski otroški parlament predstavnikov šol iz občin Krško in  Kostanjevica na Krki. Našo šolo so predstavljale Martina Pirc iz 7. razreda ter Ula Pavlovič in Zala Kodrič in 9. razreda.

Tema otroških parlamentov je bila tudi letos enako kot v lanskem šolskem letu, torej Duševno zdravje otrok in mladih, le da smo se letos posvetili možnostim izvedbe izboljšav oz. akcij na tem področju na šolah. Mladi parlamentarci so na občinskem parlamentu nato imeli možnost predstaviti delo in ugotovitve šolskih otroških parlamentov.

Pred samo razpravo na dano temo sta  potekali dve delavnici. Prvo delavnico je izvedla naša nekdanja učenka, Sara Jurkas Omerzo, ena izmed ustanoviteljic Zavoda za zvezde, drugo pa je vodil Ivan Jakovljević, magister psihologije iz ZD Brežice oz. Centra za krepitev zdravja Brežice. Slednji je nato vodil razpravo, ki sta ji prisluhnila tudi župana obeh občin, Janez Kerin in Robert Zagorc. V razpravi so mladi parlamentarci zagovarjali svoja stališča oz. svoje mnenje o vprašanjih znotraj letošnje teme ter razmišljali o možnih rešitvah določenih izpostavljenih problemov in situacij.

Razpravi je sledilo glasovanje med mladimi kandidati za predstavnika Mestne občine Krško in Občine Kostanjevica na Krki za Nacionalni otroški parlament ter glasovanje o predlogih tem za naslednji otroški parlament. Mestno občino Krško in Občino Kostanjevica na Krki bosta tako zastopali naša učenka, Zala Kodrič in učenka OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Livija Zara Hauptman, ki sta prepričali s svojim nastopom in tehtnimi argumenti.

Izglasovani temi za naslednji otroški parlament pa sta medvrstniško nasilje in digitalna odvisnost, ki ju bosta dekleti posredovali na Nacionalnem otroškem parlamentu. Odvil se bo 8. 4. 2024 v Državnem zboru RS v Ljubljani.

Čestitke vsem našim predstavnicam za uspešno delo in Zali za uvrstitev na nacionalno raven otroškega parlamenta. Želimo ji veliko uspeha tudi v Ljubljani.

Jasmina Sanković

Povezava do članka na spletni strani ZPM Krško: https://zpmkk.si/4817-2/

Dostopnost