Ali veste, da je na svetu med 6000 in 7000 jezikov, od katerih je v Evropi približno 225 avtohtonih jezikov? Ali veste, da ima EU 24 uradnih jezikov? Dan, ko praznujemo to jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov nasploh, v šoli in izven nje, se imenuje Evropski dan jezikov. Praznujemo ga 26. septembra in to že vse od leta 2001 dalje. Na ta dan oz. že v tednu pred in po 26. septembru se odvijajo razne prireditve širom Evrope, tudi v naših krajih. V prireditvah sodelujejo številne jezikovne in kulturne ustanove, društva, univerze ter šole. 

Na naši šoli smo prihajajoči Evropski dan jezikov praznovali tako, da so se v petek, 23. 9. 2022, učenci 5., 6. in 7. razreda pri urah slovenščine in angleščine pridružili dogajanju v okviru Festivala jezikov. Preko spleta smo spremljali program Malega in Velikega jezikovnega mozaika, ki sta potekala v KinoGledališču Bežigrad v Ljubljani v organizaciji zavoda Etnika in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Med drugim smo se lahko naučili nekaj novih besed v arabskem, gruzijskem, madžarskem ter tudi znakovnem jeziku, poskusili zaplesati irski ples, prisluhnili smo prispevkom učencev iz nekaj slovenskih šol ter ostalim zanimivim gostom.

Posnetek Velikega jezikovnega mozaika si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=TnPCwTvVB3U&t=2198s . Vabljeni k ogledu!

Jasmina Sanković, prof.

Dostopnost