Monthly Archive: junij 2019

BISERČKI – ČUTNA POT NA IGRIŠČU

Preko senzornih zabojev sva otrokom približala morje, morsko dno in živali v morju. Otroci so po različni podlagi bosi hodili in tako prepoznavali svoje občutke. Zunaj so se igrali s senzoričnimi zaboji, ki so se navezovali na morje in poletne dni.

Tudi v igralnici smo se poslužili zabojev in se igrali igre na temo morja.

Vesna Kržičnik Mirt, vzgojiteljica

BISERČKI – ZAJTRK IN SADNA MALICA ZUNAJ

V juniju smo se v skupini Biserčkov večkrat poslužili zajtrka in sadne malice zunaj na igrišču. V senčki in na zraku je vsaka malica toliko boljša in smo vedno vse pojedli.

Otroci  so bili navdušeni, saj so lahko takoj po zajtrku pričeli tudi z igro na igrišču.

Vesna Kržičnik Mirt, vzgojiteljica

 

 

BISERČKI IN BISERNA VODA

Kako nam je lepo, ko Biserčki zmočimo svoje roke in noge na igrišču. Igre z vodo so zmeraj zanimive, poučne in zabavne. Radi prelivamo vodo, umivamo igrače, preverjamo, kaj na vodi plava, kaj se potopi, lovimo magnetne ribice in škropimo Gregorja. Mali kamenčki se še posebno svetijo, ko jih namočimo v korito z vodo in tako spoznavamo, kako se voda spreminja in postaja bolj motna.

Vesna Kržičnik Mirt, vzgojiteljica

 

LETNA ŠOLA V NARAVI, ČETRTEK

Zjutraj smo se nekateri vstali ob 5.00. Nato smo se odpravili na Televrin. Druga skupina se je vstala kasneje, ker je odšla na krajši pohod na Vidikovac. Ko smo prišli nazaj, smo pojedli zajtrk. Nato smo malo počivali. Po počitku smo šli na plažo. Tam smo se igrali različne igre, skakali na glavo. Nato smo se vrnili v naselje, kjer smo imeli kosilo. Po njem smo imeli počitek. Potem smo ponovno odšli na plažo. Tam smo imeli testiranje plavanja. Osvojili smo lahko bronastega, srebrnega ali zlatega delfinčka. Sledila je večerja. Po njej smo imeli podelitev, kjer smo dobili medalje, ki smo jih osvojili tekom dneva. Poleg medalj za plavanje smo prejeli še priznanje za sodelovanje v letni šoli v naravi. Po podelitvi je sledil zaključni večer, na katerem smo se družile vse šole iz letne šole v naravi. Skupaj smo zapeli in zaplesali.

LETNA ŠOLA V NARAVI, SREDA

Zbudili smo se zgodaj zjutraj in odšli izmerit temperaturo morja. Po merjenju smo se odpravili na jutranjo telovadbo. Sledil je zajtrk in prvi del lokostrelskega tekmovanja po skupinah. Vmes smo reševali dnevnike in izvedeli nekaj novega o rastlinah in živalih, ki jih najdemo v morju. Kmalu je bil čas za kopanje, kosilo in popoldanski počitek. Po počitku so punce odšle streljat z loki, fantje pa smo se šli kopat. Potem smo imeli večerjo. Po njej smo šli v mesto Nerezine. Tam smo si kupili različne stvari.

 zapisali fantje iz hiške Megalodoni

 

 

LETNA ŠOLA V NARAVI, TOREK

Danes smo se zbudili ob 7.15. Najprej smo imeli zajtrk. Nato smo odšli plavat. Nekateri so plavali vse do boj, nekateri pa so uživali v sončenju. Potem smo odšli v hiške, kjer smo se pripravili na izlet z ladjo. Odšli smo v Osor. Tam smo si ogledali mesto. Z učitelji smo odšli v trgovino, kjer smo si kupili sladoled ali pijačo. Ko smo prišli iz trgovine, smo nekateri učenci iz 4. in 5. razreda zbrali kune, ki smo jih podarili revnemu gospodu, ki se preživlja z izdelovanjem kipcev iz lesa, vendar jih žal redko kdo kupi. Gospod nam je v zameno podaril verižico, ki smo jo podarili učiteljici Metki, ker je imela rojstni dan. Poleg nje je imel danes še rojstni dan Matic iz 5. razreda. Skupaj smo jima voščili na ladjici in jima podarili bonbonjeri. Popoldne smo preživeli na obali, kjer smo nekateri učenci uspeli preplavati celoten zaliv v naselju. Igrali smo se tudi različne igre v vodi in plavali v bazenu.  Zvečer smo odšli na igrišče, kjer smo igrali košarko, odbojko in badminton skupaj z učenci iz OŠ Jožeta Gorjupa.

 zapisale učenke iz 4. razreda

 

LETNA ŠOLA V NARAVI, PONEDELJEK

Danes smo se zjutraj zbudili in imeli jutranjo telovadbo. Tekli smo do plaže, kjer smo se razgibali. Nato smo imeli zajtrk. Po njem smo si uredili hiške. Odšli smo na plažo, kjer smo se potapljali, plavali in zabavali. Dopoldne smo izpolnjevali tudi naše dnevnike. Po kosilu smo šli počivat, da smo nabrali nove moči za potapljanje. Ko smo končali s kopanjem, smo se uredili za obisk Nerezin. Tam smo šli na mestni trg, kjer so nam učitelji dovolili, da smo šli na sladoled ali palačinke ter si kupili razglednice. Po ogledu mesta smo se vrnili nazaj v hiške, kjer smo se oblekli v pižame in odšli spat.

 napisali fantje iz 5. razreda

 

LETNA ŠOLA V NARAVI, NEDELJA

V nedeljo, 16. 6. 2019, smo se ob šesti uri zbrali pred šolo in počakali na avtobus, ki nas je odpeljal novim dogodivščinam naproti. Celo pot smo bili nestrpni, da pridemo do Nerezin. Ko smo končno videli morje, smo vedeli, da se že približujemo trajektu. Ta nas je odpeljal na otok. Da smo prišli do našega naselja, smo se morali peljati še eno uro. Ko smo prispeli, smo imeli kosilo. Po njem smo komaj čakali, da izvemo, v katerih hiškah bomo nastanjeni. Po vselitvi v hiške smo si postlali postelje in kmalu za tem odšli na plažo. Komaj smo čakali, da spet po dolgem času od blizu vidimo morje in se v njem pozabavamo s svojimi prijatelji. Ko smo prišli s plaže, smo bili utrujeni, sedaj pa že nestrpno pričakujemo jutrišnje dogodivščine.

 Manica, Zoja Nala, Tamara in Nina, 5. razred

 

SPREJEM DRUGOŠOLCEV MED MLADE ČLANE RDEČEGA KRIŽA

Vsako šolsko leto na naši šoli sprejmemo drugošolce med mlade člane Rdečega križa Slovenije.

Iz njihovega pogovora razberemo, da vsi dobro vedo, kakšno je delo mladih v tej veliki človekoljubni organizaciji. Največji poudarek dajo na to, da so in ostanejo dobri prijatelji in sošolci, pridni učenci in spoštljivi do staršev, učiteljev in starejših. Učenci gledališkega krožka  so jim pripravili predstavo Pika Nogavička. Nekaj besed jim je namenila tudi predsednica aktiva RK Podbočje, gospa Tončka Černelič, ter jim ob tem tudi čestitala in jim izročila izkaznice mladih članov RKS.

Zapisala Anuša Ajster

“ČEZ DRN IN STRN” – TABOR IZBIRNIH PREDMETOV

V petek, 7. in soboto, 8. junija, smo za učence izbirnih predmetov Šport in Turistična vzgoja organizirali tabor, ki smo ga poimenovali “ČEZ DRN IN STRN”. Tabor je potekal v okolici šole in bližnjih krajih. Posamezne dejavnosti so opisale učenke 7. razreda:

S KOLESI DO GAZIC IN NAZAJ

Po končanem pouku smo se s kolesi odpeljali do Gazic. Kolesa smo zaklenili v hram in se peš odpravili do Velikega Mraševega. Nekaj časa smo hodili po travniku, potem smo zavili v gozd, kjer je bilo manj vroče. V Velikem Mraševem smo počakali avtobus in se odpeljali v šolo. Naslednji dan smo se do Gazic odpeljali s čolni. Pri učitelju smo imeli krajši počitek in postanek. Medtem, ko smo čakali, da pripeljejo pice, smo se obmetavali z vodnimi balončki. Sledila je vožnja s kolesi proti šoli, in sicer smo izbrali makadamsko pot med rastlinjaki in polji.

Leja Hudoklin in Lara Marinčič

DOWNHILL

Po vrnitvi v šolo smo pojedli jogurtovo pito, se odžejali ter se odpravili na Stari Grad. Tam so nas pričakali Jakob in Gašper Jurečič, Gašper Kodrič, Gal Jevšenak, Aljaž Vrhovšek, vsi se ukvarjajo z downhillom. Predstavili so nam opremo ter kolesa in pojasnili, da downhill pomeni spust s kolesi. Sledila je predstavitev tega zanimivega, a tudi nevarnega športa. Razporedili smo se ob progi ter počakali, da so se spustili po njej. Videli smo visoke in dolge skoke, hitre zavoje … Šport je zelo naporen, zato morajo imeti tudi veliko kondicije ter biti dobro fizično in psihično pripravljeni. Na koncu smo se tisti, ki smo to želeli, lahko tudi peljali s kolesi. Vsem želimo veliko sreče in uspehov ter zmag.

Nika Jalovec in Neja Colarič

MOJSTRSKA PRIPRAVA HRANE IN VEČERJA

Po predstavitvi downhilla smo pričeli s pripravo večerje. Razdelili smo se v dve skupini, v eni so bili fantje, v drugi pa dekleta. Ena skupina fantov je zakurila žar, spekli so pleskavice ter hrenovke in pripravili mize. Druga skupina fantov je pripravila taborni ogenj in postavila klopce.  Dekleta smo pripravile in spekle mini pice, narezale zelenjavo in pripravile sadno kupo. Ko je bilo vse nared za zaužitje, smo si s pripravljenim tudi postregli. Večerja je bila zelo okusna, saj smo jo pripravljali z veseljem.

Ester Palčič

DRUŽABNI VEČER

Potem, ko smo pojedli večerjo in postavili šotore, je sledil družabni večer ob tabornem ognju, ki ga je prižgal slavljenec David. Ob zvokih harmonike smo prepevali in se zabavali. Sledila je predstavitev posameznih šotorov. Po nastopih so sledile igre. Timotej in Luka sta iskala piščalko, Tia in Jernej ter Anja in Jakob so se morali odvezati, Aljaž in Neja pa sta morala ugotoviti, katero odvečno stvar imata na sebi. Zelo smo se zabavali. Po končanem načrtovanju požarne straže smo se odpravili v šotore. Vsaka skupina se je za stražo ognja zamenjala na eno uro in zbudila naslednjo skupino. Skozi celoten večer smo se zelo zabavali in se že veselimo naslednjega leta.

Mia Vesel in Tia Iljaš

ČOLNARJENJE

Po zajtrku smo pospravili šotore in opremo ter se odpravili na Brod, kjer sta nas pričakala čolna. Nadeli smo si rešilne jopiče in se razdelili v dve skupini, se namestili v čolna ter začeli veslati. Ko smo se utrudili, smo se v ustavili, popili vodo in si odpočili. Tisti, ki so želeli, so lahko veslali po Krki od enega do drugega brega. Kmalu smo se vrnili v čolne, nekateri so imeli težave zaradi blata, ki je bilo na dnu, vendar smo se vsi uspešno vkrcali. Veslanje ni bilo naporno, saj je bila Krka visoka in smo lepo pluli s tokom ter hitro prispeli v Gazice, kjer smo nadaljevali z druženjem. Škoda le, da voda ni bila dovolj topla, da bi se lahko kopali.

Teja Kodrič in Nina Zorič